START APEL DEPUNERE PROIECTE: 13 februarie 2025
ÎNCHEIERE APEL DEPUNERE PROIECTE: 7 aprilie 2025, ora 23:59
Bugetul total pentru finanțarea proiectelor de micro-vecinătate este de 150.000 euro (745.500 lei) pentru susținerea a 10-15 proiecte în micro-comunitățile selectate pe această hartă. Bugetul maxim pentru finanțarea unui singur proiect fiind de 15.000 euro.
Acest apel de proiecte își propune finanțarea a până la 15 proiecte comunitare care abordează în timpul implementării probleme și oportunități legate de calitatea mediului urban identificate în micro-comunitățile delimitate pe această hartă.
Arii de finanțare:
- Creșterea calității spațiilor verzi existente (de ex. parcuri de cartier, grădini, spații dintre blocuri, curtea școlii, aliniamente stradale etc) și amenajarea de grădini urbane - comunitare care sunt luate în grijă de o comunitate locală;
- Compostare de proximitate;
- Soluții reziliente de înverzire a spațiului construit sau de eficientizare energetică (pereți verzi, permeabilizarea spațiilor betonate, sistem fotovoltaic etc) întreținute de comunitatea locatarilor;
- Soluții care să ducă la îmbunătățirea ratei de colectare separată a deșeurilor casnice, să încurajeze refolosirea și repararea aparatelor electrocasnice și a obiectelor voluminoase în comunitate;
- Parcări și stații pentru repararea bicicletelor și trotinetelor;
Inițiatorii proiectelor eligibile vor fi invitați să participe, în perioada 28 aprilie - 31 mai, la un program intensiv de sprijin pentru dezvoltarea proiectelor propriu-zise, gândit sub forma unui incubator de proiecte.
Zilele în care se va desfășura incubatorul sunt 3 mai, 10 mai, 11 mai, 24 mai, 25 mai și 31 mai - sub forma a 6 ateliere de lucru facilitate de experți, în timpul cărora participanții vor primi sprijin pentru transpunerea ideilor lor în proiecte fezabile.
Atelierele se vor desfășura în weekend (în intervalul orar: 10:00-17:00) și vor aborda teme precum: planificarea și managementul de proiect, administrarea bugetului, implicarea comunității, comunicarea proiectului, ateliere cu specialiști în domenii de mediu, în funcție de nevoile de dezvoltare ale proiectelor (peisagist, arhitect, urbanist, experți compostare/reciclare, etc), precum și un proces de dialog și feedback pe proiectele la nivelul grupurilor de inițiativă și organizațiilor participante.
Detalii despre apelul de idei de proiecte, etape de implementare și incubator găsiți în ghidul aplicantului.